Besteg Høgnipen i flott turvær

Det blir torsdagsintervall sammen med Halden løpeklubb
13. april 2025
MANDAGSTUR NR.8, 14.april 2025. Tur-referat.
Vi ville ta et gjensyn med Høgnipa denne gang.
Det har gått noen år siden våre to tidligere besøk der: 2006 og 2014. I utgangspunktet var det meningen å ta turen fra Elgutubråten, men via turrienterere fikk vi opplyst at veien fra Ertevann i Degernes ikke var farbar. Derfor ble startsted like ved den gamle sagen i Buervassdraget.
I starten går veien/stien på den gamle gruveveien inn til Ørneklo-gruven. Vi tok med en sving inn til hytta vest på Ørneklo og gikk stiløst derfra til den store gruven. Den er 15-20 m dyp, og det ble tatt ut feltspat, glimmer og kvarts fra 1930-årene og fram mot 1970. Noe av kvartsen var såkalt rosenkvarts. Den kalles også kjærlighetsstein og har en blek rosa fargetone forårsaket av jern, titan og mangan. Det ligger også en ganske stor gruve nærmere Høgnipen.
Vi hadde lagt opp til en runde øst for Høgnipen med besøk på våpenslipp-stedet, steinalder- boplassene ved Rørmyr og Høgnnipetjern. Rærmyrbesøket måtte vi hoppe over denne gang, men noen opplysninger kan likevel tas med:
En bygdegutt fant i forbindelse med grøfting i 1930-årene noen steinaldergjenstander. Bl.a. Erling Johansen tok opp tråden på 1960-tallet. Lenge ble boplassene ved Høgnipen regnet som Norges eldste. Etter nyere funn og forskning, bl.a. ved Larvik, regnes nå de som eldre. Studier på 80-tallet tyder på at oppholdet på boplassene var av kort karakter og at antall mennesker var lavt, kanskje mindre enn 5.
Alderen på boplassene tidfestes til ca 9600 f.Kr.
Terrenget der vi gikk var vest for kommunegrensen preget av mye hogst og tynningshogst.
På Rakkestadsiden var terrenget mer turvennlig.
Midt i påskeferie var vi 9 denne gang. Vi la bak oss vel 8 km i et nydelig turvær.