MANDAGSTUR til grenseland
5. mai 2025
MANDAGSTUR NR.10 12. mai 2025. Tur-referat.
Denne gang – på vår 350.tur – gikk vi i det som i en 50-årsperiode (1860-1910) var «tatternes rike» på svensk side av grensen nede ved Holtet. Helt sør i Halden. Parkering på en liten plass ved Ejgde og en fin vandring langs Ejgdesjön på en blanding av grus og gras på veien.
Stoppet litt ved 1, korset i fjellet. Fant det, men aner ikke noe om hva det symboliserer.
Før vi gikk inn på den ca 500 m lange strekningen som utgjør «tattar-by`n» (2) tok vi oss tid til å høre hva den svenske folkeskolelæreren Karl Sjøblom fra Bullaren skrev om sitt besøk på
Snarsmoen:
«Innan vi riktigt visste om det, voro vi redan mitt inne i byn. Ett ubestemt antal hyddor reste sig runt omkring. Men inte gjorde husen i denna stad mycket väsen av sig. Man såg dom knappast, førr än man höll på att ramla över dem. De voro nämligen nedsänkta i sandmon ända til åsen, och blott en lutande dørr med en fönsterruta eller ett hål på mitten var det egentliga kännetecknet på en familiebostad. Men sandmon var törr och hård, så nog var det praktisk på mer än ett sätt att bo der nere i lugnet. Det var varmt om vintern och svalt på sommaren.»
Etter Snarsmo-besøket la vi inn en nord/sør-etappe på fin sti til og fra riksrøs K, reist i første del av 1830-tallet da Carl XIV Johan styrte i landene (3). På traktorvei bar det så vest- og nordover til Olseröd (4), en velholdt plass, men ingen fastboende.
Etter hvert kom vi inn på Olavsleden. Da vi nådde riksgrensen (5) var det blitt lunsjtid, og den tok vi på Wilhelms stuga. Det er vel ikke mange langs vår lange riksgrense som har bodd så presis på grensen som Wilhelm Korsgård (1838-1928).
Etter lunsj tok vi en liten runde inne på norsk jord, men det ble litt forvirrende pga et stort hogstfelt. Vi kom oss fram til punktet der vi kan se ut til riksrøs H som ligger på en liten øy i Søndre Vammensjø. Vi hilste på den flotte riksrøs I før vi tok fatt på returen langs Olavsleden fram til Bohusleden og veien til Ejgde.
Fantastisk turvær, fine stier, 12 glade vandrere og ca 8,7 km turlengde i fin svensk skogsnatur!
Noen opplysninger om tatere/reisende:
* Røtter fra Asia (India)
* Har alltid levd et nomadeliv
* Kom til Skandinavia på 1500-tallet
* Regnes i dag som en nasjonal minoritetsgruppe på linje med sigøynere, jøder, skogfinner og kvener bl.a.
Snarsmoen ble glemt og gjengrodd. I 2004 begynte noen arkeologer og folk av resandeslekt å grave fram igjen noen av tomtene til slik vi ser dem i dag. Ellers anbefales hjemmesidene til Bohuslän museum og Økomuseum Grenseland!