Flott tur til Østtorp i Varteig

Omtrent 80 gikk på de smale og myke stier i Venåsmarka
1. oktober 2023
GUBBETRIMMEN GIMLE IF
5. oktober 2023
MANDAGSTUR NR.15 2023. Tur-referat.
Mandagsturen ble denne gang lagt litt bort fra Haldenskogene. Av alle steder dro vi til gamle Varteig kommune (1861-1992 ) som i dag er en del av storkommunen Sarpsborg.
Lokalt uttales navnet v’arte, og antas å ha vært navnet på en nå ukjent gård med norrøn form Varteigr. Første leddet kjenner man ikke betydningen av, mens det andre er teig, jordstykke.
Området Knatterudfjellet var det utvalgte terrenget vi skulle vandre i. To gode grunner for å dra dit: 1) Et besøk på DNT Nedre Glomma sitt flotte anlegg på Østtorp, og 2) Det er ikke dagligdags å gå tur på et VM-kart
Parkering og vippsing ble foretatt ved Knatterud gård. Like ved P går det i retning sør en blåmerket sti. Den går på Ryggåsen. Midt oppe på åsen ligger det et flott turmål med lavvo m/bålmulighet, utendørs bålplass, stort vedlager, godt med sitteplasser og flott utsikt vestover. Mon tro hvem som har ordnet til dette?
Etter besøket der dro vi litt tilbake og gikk ned i den trange nord/sør-dalen og fortsatte videre sørover. Stien var fin å gå på, men solskinn er det ikke mye av. På grei sti fortsatte vi helt til kartkanten. Derfra måtte kartet Mapant overta på den videre ferd østover. Turen i «det hvite» området ble et aldri så lite antiklimaks pga et pågående veiarbeid.
Noe DNT-skilting der nede i det hvite området virket ganske forvirrende. Vi tok oss raskt inn og fant sti som ledet oss inn i Skrikardalen. Vandringen gjennom den var en positiv overraskelse, men i utgangspunktet hadde vi tenkt oss over åsen via Teppa.
Østtorp er en liten åpenbaring. Veldig trivelig anlegg med overnattingshytte og en virkelig bra klatrepark. Vi befant oss bare få hundre meter fra grensen til Rakkestad. Bildene derfra tåler sitt tydelige språk. Legg merke til at Østtorp opprinnelig hadde navnet Skrellene (Skrellene).
Etter en fin pause fulgte vi hovedstien vestover på flotte åser.
Turværet var strålende og deltakerantallet var 10 på den vel 9 km lange turen.