I Kulleruds skogrike

Ca. 60 gikk tippetrim på FARSDAGEN
10. november 2024
MANDAGSTUR NR. 19 blir kveldstur
18. november 2024
MANDAGSTUR NR.18 2024. Tur-referat:
Av og til ønsker vi oss litt luft under vingene og drar avgårde til turmål litt borte fra Haldenskogene. Varteig har blitt valgt både i – 23 (Østtorp i Knatterudskogen) og i år da det ble Kulleruddalen, Ingaleden langs Glomma og Kullerudmosen med start og mål ved Bøsaga i Bøkroken. Vi var heldige og fikk med oss vartingen Torbjørn Kullerud, gammel o-løperkjenning, som dagens turleder. Han loste oss trygt og godt gjennom hele runden som ble målt til vel 10 km. Takk skal du ha, Torbjørn!
Avtalt møteplass var ved Varteig kirke, og derfra kjørte vi et kort stykke nordover og parkerte ved saga i Bøkroken. Straks åpnet det seg et flott landskapsområde med totalt 8 gårder, de fleste med Bø i navnet. Den største, Store Bø, var i sin tid under adelskapet på Elingård. Etter kort sightseeing i kulturlandskapet beveget vi oss inn i et trangt, vilt og noe utypisk østfoldsk landskap. Kulleruddalen er navnet. Der er det minner etter slit og strev gjennom lange tider. Vi så hvor det hadde vært vaskeplass, kverner, flishøvel og sagbruk ( 1 0g 3 ). Vi passerte Kullerudbroa ( 2 ) som var en del av det gamle rodeveisystemet utover mot Gryte og Furuholmen. Dagens vei dit kom i 1930.

Ved Stærtopphavna ( 3 ) var det oppgangssag og bolighgus for sagmester. Noen synlige rester.

Ved ( 4 ) møtte vi på Ingaleden og den fulgte vi sørover langs Glomma helt til Lundegrenda. Leden ble ryddet i 2004 og er til minne om kongsmoren Inga fra Varteig som under flukt fødte Håkon Håkonsson på Folkenborg i Eidsberg i 1204. Etter en bratt stigning fra Kullerudbekken kom vi til husmannsplassen Sagdalen som ble fraflyttet i 1930. Det kan nevnes at den viden kjente billedhogger Gustav Vigeland ( med tilknytning til Varteig ) var innom plassen sommeren 1919 for å modellere en person som var i pleie på Sagdalen.
Fram mot Kongsrud fikk vi turens første kontakt med Glomma. Like nord for Kongsrud deler Glomma seg i to løp, et på hver side av «Tunøya». Vi var heldige med været og fikk godt utsyn oppover er til Furuholmen, mot Skiptvet og «Tunøya». Landskapet sørover langs elven er avslappende og lett å vandre i.
Det gikk mot kaffetid, og ved en gaoahuk på stien til Lundeskauen slo vi oss til, Tente bålet, og der i tjukkeste skauen avsatte vi 45 min til mat og hyggelig prat.
Siden bar det gjennom mye gammelskog i østkanten av Olaåsen nordover til Kullerudmosen. Der var det torvuttak til 1960. På det meste var det 103 torvhytter spredt utover myra. I dag har naturen tatt det meste tilbake. Det er lite synlige rester etter virksomheten.
Varteigveien ble krysset og det gjensto ca 500 m av en meget innholdsrik og fin tur. Riktignok var det ganske novemberbløtt på noen plasser, men det er mye vi fikk se i dag som er gjemt i tett vegetasjon om vi legger turen til en annen tid på året. Summa summarum: Tror alle 13 hadde en fin dag i Varteig selv om det ventet en ekstra buksevask når vi var vel tilbake i Halden.
Litteratur: Rundtur i Varteig. Varteig Historielag.