Strålende tur på Resö

Bredo med hederlig innsats i Birken
17. mars 2024
Stolpejakten og TUR-o har startet i Halden
24. mars 2024
MANDAGSTUR NR.6, 18. mars 2024. Tur-referat.
Denne marsdagen gikk turen til den flotte øya Resö, helt nord i Tanum kommune. Etter en kjøretur på 45-50 min fra Næridsrød var vi framme ved parkering, som for dagen var i en privat hage tilhørende vår turleder for dagen, Stein Roar Aune. Han inviterte oss, vi sa ja, og resultatet ble en strålende tur fra nord via vest, sør og øst på øya.
Fra gammelt var det jordbruk og fiske folket på øya livnærte seg av.
Litt stenhogging har det nok også vært. Vi så tegn på det enkelte plasser. I dag bor det omtrent 250 personer fast på Resö. Hyttefolket høyner det tallet betraktelig.
Turen startet mot Torgelsholmen der den gamle småskolan lå. Via Kyrkviken camping dro vi nedover vestsiden, delvis på sti og delvis på vei gjennom hytteområder. Nær Nötehällan var det flott utsikt mot Kosterhavet.
Litt nord for Resö hamn så vi eksempler på såkalte «tomtningar» – lämningar efter tilfälliga enkle bostäder.
Resö hamn åpenbarte seg som et veldig trivelig sted. Vi fikk en prat med mannskapet på fiskebåten Krågerö. De var svært fornøyde med dagens krepsefangst.
Hamneholmen med sommerrestaurant fikk også æren av å få besøk av oss 11 mandagstur-vandrere fra Halden. Det frister faktisk å ta en tur dit en riktig fin sommerdag. ( De åpner 14.juni).
Det flotte med turen var blandingen av terrengtyper vi fikk oppleve.
Stiene var bare delvis merket i terrenget, så det er nødvendig med et kart. De er tilgjengelige i kasser som er hengt opp på noen plasser. Vi hadde i tillegg lokalkjennskap med på turen og var i trygge hender.
Været ble mer og mer preget av solskinn etter som turen skred fram. I solskinnet var det flott å runde Hornsudden og via Holmsbacken ta seg fram til en perfekt rasteplass på Geteskär. Den var du heldig med Stein Roar!
Pausen ble laaang i det vårlige solskinnet.
På smalt tråkk i villmark bar det mot Lönnståg. Mot Änghagen ble øyas veisystem benyttet før det ble kyststi utover Rosnäs. Derfra var utsikten god utover Stridsfjorden der det var kamper i 1196 mellom kong Sverres folk og kongemotstandere som hadde skapt stridigheter og uroligheter i norra Bohuslän. Ved Libacken fikk vi se tegn på at vinteren er ved å måtte vike for våren. Noen få, men så etterlengtede blåveis hadde våget seg opp gjennom løvdekket.
Fra Backekällan og fram til p ble turen gått i Resö`s kulturlandskap.
En stor takk til Stein Roar både for invitasjon og perfekt turledelse!
…… og så ser vi fram til nok en Bohuslän-øy 3.påskedag. Da står lille Rundö for tur.