Turen gikk til den flotte bøkeskogen ved Sorgenfri

Fortsatt strenge tiltak i Halden
18. februar 2021
Vi skal utforske områdene ved Bjørkebekk
1. mars 2021
 
Slik gikk MANDAGSTUR NR.3 2021.
Etter en liten turpause pga pandemirestriksjoner var vi nå klare for ny tur i bynære omgivelser. Vi får bruke de flotte mulighetene vi har i Halden til nærturer så lenge det er litt for strabasiøse forhold i de store skoger. Nå ser det riktignok ut til at det blir fart på is- og snøsmelting, så om 2 uker sees vi kanskje i litt mindre urbane omgivelser?
Samlingsplass denne gang var på Høgskolens p-plass på Remmen. Der var det hundrevis av ledige plasser, så vi 13 som ville på tur hadde 0 problemer med å finne ledig plass. Turen startet opp Billebakkeveien til Billebakken Terrasse. Fra boligfeltets sørvestre hjørne fulgte vi jordekanten et kort stykke før fin sti ledet oss sørover på et flott høydeparti.
 
På det høyeste punktet er det nydelig utsikt mot Sollihøgda og mer fjerntliggende områder. Dessverre gjorde tåke at vi mistet et høydepunkt.
 
Fra den sørlige spissen på jordet gikk det bratt nedover til et parti som kan minne om at det har vært en demning der. Der nede i dalen skiftet vi fra en skogeier til en annen.
 
Vi innledet i gården Østgård sin skog og kom så inn i Remmenskogen. Kursen ble satt mot Håkon Melbergs vei som vi gikk på i et par hundre meter før vi startet oppstigningen til høyde 101 som ligger i Sorgenfri-skogen. Vel oppe var vi på vår turs høyeste nivå.
 
Tåka gjorde fortsatt at utsikten ikke ble som i klarvær. Gravrøysa ble passert og som så ofte når slike historiske minner dukker opp fylles en av ydmykhet overfor våre forfedre som strevde og slet med dette for årtusener siden.
 
I flott terreng bar det nordover og nedover fra 101, kursen ble sørlig og en ny ås med trivelig terreng, men denne gang ingen sti, sto for tur. Så var det gammel skogsvei som skulle bringe oss videre. Den endte opp ved Sorgenfri-jordet. I behørig avstand passerte vi husene på gården og satte kursen mot bøkeskogen som ble plantet for vel 150 år siden og er alltid et flott skue – selv på vinterstid.
Det nærmet seg kaffe- og mattid. Turleder hadde sett seg ut åsen vest for Sorgenfri som et passende sted, så vi tok fatt på nok en bestigning, nådde åsens høyeste punkt med nok en røys, …..og der, med røys-steinene som sitteunderlag ble bålet tent og en velfortjent pause startet.
 
Vår ferd fortsatte nordover åsen. Like før vi traff på veien mellom Sorgenfri-jordet og Lundestad-jordet skal det ha ligget et kullfremstillingsanlegg. Vi fant noen senkninger i terrenget, men om vi var på eksakt riktig plass kan jo alltid diskuteres. Det store beiteområdet langsmed Lundestad-jordet inneholder også historiske minner i form av gravfelt, veldig synlig etter at skogen ble hogd.
 
Turen største utfordring sto for tur: Opp Klokkerødåsen. Vi valgte helt sikkert ikke den enkleste rute, men en liten utfordring skader ikke?. Vel oppe kunne vi nyte flott utsikt over Lundestadjordene, et av Haldens største. Litt nord på åsen kom vi i kontakt med et av de nyeste aktivitetstilbud her i distriktet: Østgårdskogen Disc-golf. Golfballen er byttet ut med freesbee og køllen er byttet ut med hånden. Ellers er alt som i vanlig golf; 18 kurver, 18 tee`er, hva som er par på hver kurv osv, osv.
Etterhvert kom vi tilbake til sti vi hadde gått før og fulgte gamle tråkk fram til åsen som går nordover til Lille Edet. Fin sti og trivelig terreng før vi trippet nedover de bratte grasbakkene fra Lille Edet til P.
 
Litt opplysninger for den interesserte:
Høgskolen Østfold: Oppstart 1990, 1994 på Remmen. Over 7000 studenter, 550 ansatte, 350 studieprogram.
 
Lille Edet: Boligsameie fra 2014
 
Englekor/Lille Edet: Steinalderlokaliteter
 
Billebakken Terrasse: 70/80 boenheter fra ca 1970 og utover.
 
Østgård: I skriftlige kilder fra 1390, Besøksmål med beach-volley, tennis, utebasseng, natursti, hønebingo, brødbaking, kurs/konferanse, jubileer ol. Opptil 150 pers.
 
Sorgenfri: Oppført som lystgård på 1770-tallet. Lystgård fram til 1830-tallet da den ble helårsgård, den gård i Halden som har vært lengst i samme families eie, sentral under luktperioden 1940-45
 
Lundestad: Adelig setegård (en adelsmanns hovedgård), Mustorp-eid fra 1901, var landbruksskole på deler av 1800-tallet.
Remmen, Sorgenfri og Lundestad var alle en gang under Rød.