Flott tur til spesiell stormyr

Hytteåpning utsettes igjen
12. oktober 2020
Saksliste til årsmøte
12. oktober 2020

Jørstadmyra

Her er turreferatet fra tur nummer 16 2020, som gikk ved Høysand i Skjeberg;

Midt i en periode med ustadig vær dukket en mandag opp med knallblå oktoberhimmel, fin sensommertemperatur og totalt vindstille.
Det var det 14 turivrige gimlinger som tok vel imot og møtte opp på parkeringen i Sandviksbakken i Høysand ( Skjeberg ). Vi velger oss turområde der det er minimal sjanse for konfrontasjon med høstyre elgjegere når vår turdag kommer helt først i jakta ….. men på neste tur er det nok stor sjanse for at vi blir å se i storskogen.
Høysand er en perle på Østfold-kysten beliggende innerst i Skjebergkilen. Nå i oktober er det stille og fredelig på veier og plasser, men på varme sommerdager kan det nok være ganske kaotisk å ferdes der når “alle” skal oppsøke den populære badeplassen i Sandvika.
Høysand har lange tradisjoner som sommersted. Allerede i 1897 åpnet det et badehotell der. Det står der fortsatt og er i full drift. Kong Oscar II har både overnattet og spist der.
Det er utrolig mange hus i området, og det meste er nok ferieboliger. Ca 750 har fast adresse i Høysand.

Langs kyststien
Vår tur startet med å følge en godt merket kyststi sørover langs Skjebergkilen, gjennom hyttebebyggelsen på Skjønvikodden og til Sildevika. Fritidshusene klamrer seg fast både på litt romslige og svært uromslige tomter i det bratte terrenget utover mot Vesle – og Lille Sildevika. Fantastisk at de har fått til en kyststi på den strekningen.
Fra Lille Sildevik går det bratt oppover. Her skal en være litt forsiktig på dager med glatt underlag. Oppe på det første platået er det et flott utsiktspunkt der vi selvsagt tok en pause. Fra nord og sørover så vi Bryggetoppen (Kvastebyen), Horneskilen, Kjerringholmen, Ullerøylandet og langt i sør Karlsøy. Skjebergkilen er den største av Østfolds kiler med et yrende båtliv i sommerhalvåret. 10 marinaer og ca 3000 båtplasser.

Til Jørstadmyra
Ved Feklova kom vi inn på vei (mot Løkkevika) og den fulgte vi nesten til Bjørnehikollen. Derfra går det god og tydelig sti nordover på vestsiden av Jørstadmyra (naturreservat fra 1978).
Myra er en såkalt jordvannspåvirket flatmyr og den største kystnære myra i Østfold. Vi hadde 10 min pause der vi kom i nærkontakt med myra for første gang. Helt nord i myra var det tid for å tenne bålet og ta dagens hovedrast. Herlig med bål igjen og få Bjørns supergode skaukaffe i koppen!
Etter pausen skulle vi gå stiløst sørover på myras østside. Nå ble det ikke så stiløst som vi hadde forestilt oss fordi mange småtråkk gjorde det til en fornøyelse å vandre sørover til det smaleste punktet på myra. Derfra dreide vi SØ og var straks inne på blåmerket sti som ledet oss trygt og godt fram til Jørstad gård.
Derfra gikk vi kort i retning Sildevik og fant omsider stien som førte oss bratt opp til Jørstadtoppen. Der snirklet vi oss fram på sti og småveier til Jørstadveien og så til sist ned Sandvikstien og til P.

Det hørtes ut som samtlige hadde hatt en fin runde i et for oss litt uvanlig turterreng.
Vi verken så eller hørte elg eller jeger!