Forbudt å gå i skiløypene?

MANDAGSTUR NR.4 2018. 19.febr.
13. februar 2018
MANDAGSTUR NR.5 2018. 5.mars.
26. februar 2018

Det har kommet noen reaksjoner på at Gimle IF har satt opp skilt på venås med en vennlig henstilling om å ikke gå i de preparerte skiløypene.

Gimle IF sine medlemmer og ildsjeler bruker hundrevis av timer hele året for å legge til rette for at publikum skal kunne komme seg ut i marka. Det tilrettelegges både turstier, merkes, kvistes/felles trær, klippes gress, fylles på med sand og grus etc. for at man skal kunne ta seg en tur i skog og mark hele året. Sommer som vinter. Både små og store stier og lysløyper vedlikeholdes kontinuerlig.

Det er gledelig at mange turgåere og mosjonister benytter løypene vi lager for sine små og store turer, hele året!

Men, vi ser allikevel at det dessverre er noen få som ødelegger opplevelsen for andre, i løypene vi tilrettelegger.

Det være seg folk med hund som lar bikkja gjøre fra seg midt på stien uten å plukke bort møkka, kaster fra seg søppel eller folk som går i de nypreparerte skisporene. 

Allemannsretten gjelder i hele marka, også i løyper, stier og skispor. Dette betyr at man ikke kan nekte andre å ferdes der, men allemannsretten sier også noe om å ta hensyn til andre.

Dette betyr at man plukker bort hundeskiten, tar med seg søppel hjem og lar være å gå i preparerte løyper de få ukene i året det faktisk er skiføre. (i år har det vært 2x 1 uke skiføre…) 

Man ødelegger faktisk også sporene ved å gå mellom sporene, da det blir veldig «rufsete», spesielt i nedoverbakkene. De som trener og går på skitur vil lett miste kontrollen i nedoverbakkene om løypene er tråkket i eller ved siden av.

Vi har dessverre møtt folk i løypa, som trasker midt i sporene, og når vi gjør oppmerksom på at sporene ødelegges, så svarer de: «Det skiter jeg i, jeg har rett til å gå her og bryr meg ikke om at skisporene ødelegges»

Det er trist for oss som tilrettelegger og forsøker å ha løyper tilgjengelige for alle brukere hele året, å bli møtt med slike holdninger.  Det burde ikke være veldig vanskelig å ta hensyn og velge alternative turstier de få dagene det er skiføre.

Det vitner om manglende folkeskikk og manglende respekt for både dugnadsgjengen,  men også andre brukere, å ødelegge nypreparerte skispor!

Det finnes masse alternative stier å gå på når det er skiføre! Flere av dem er også merket godt, så det er lett å finne frem.

Ha en flott tur på stier i skogen og en flott skitur i løypa !