Godt liv på Seteberg røs

Victor trives i Göteborgsvarvet
13. mai 2023
Siste nytt fra styret
16. mai 2023
MANDAGSTUR NR. 11 2023. Tur-referat.
Turværet var perfekt med delvis skyet himmel og behagelig temperatur for de 8 Gimlevandrere som gjorde seg klare til dagens vandring fra Sølskottseter i de flotte Degernesfjella. Haugseter er det alltid hyggelig å komme til. Ved den forseggjorte utedassen starter en smal umerket sti som førte oss over Slottsåsen. Stien er tydelig rundt myra nord i Store Bjørvann, og den fortsetter langs hele østkanten av vannet. Noen beverfelte trær og vindfall måtte vi forsere, og det gikk fint.
Det som ikke var like fint var det digre hogstområdet helt i sør, og det var ikke med i turplanen. Litt plagsomt var det for oss en stund, men etter hvert fant vi sti og tråkk som sakte, men sikkert, førte oss fram til det første av dagens turmål: Bolsbota.
Mange myter og sagn er knyttet til den plassen. Det som må regnes som sikkert er at kilden midt ute i myra nord i Lauvlunddalen ble oppsøkt av både pilegrimer og andre gjennom hundrevis av år. Før plyndringen av stavene som ble satt ned rundt kilden startet ( av souvenirjegere? ), ble det sett staver som hadde stått der siden 1500-tallet.
Om de som oppsøkte kilden vasket seg rene i tjernet Lauva før eller etter Bolsbota-besøket hersker det ulike meninger. Om alle etter besøket i myra også «tok sete» på åsen Seteberg røs, hvilte seg og kastet en stein på røset er vel også uklart.
Hvorfor oppsøkte folk Bolsbota?
– sjelen skulle renses for begåtte synder
– gi hell og lykke på videre ferd mot Nidaros
– gravide kvinner skulle få sunne, sterke barn og fødselen skulle gå lett
– sykdommer og plager av ulike slag skulle lindres
Få meter fra Bolsbota ligger «treriks»-røysa. Den markerer at der møtes de tre kommunene Rakkestad, Aremark og Halden. Røysa er også en markering av Haldens nordligste punkt.
Kafferasten ble tatt på Seteberg røs. Fra Bolsbota går to stier dit opp, begge blåmerket. Vi dro dit via den vestlige. På 255 moh kom matpakker og termoser fram, og vi bevilget oss en god pause.
På ferden etter pausen valgte vi å ta til høyre straks nedenfor Seteberg røs. Stien er blåmerket og god å gå. Den leder fram til ørretvannet Lille Bjørvann, idyllisk og flott. Vi tok oss en tur ut på neset i nord og så på en sammenrast hytte og et skur i bra stand. Den nordligste del av Bjørvannhøyda var vi innom før vi traff på myk og god sti som ledet oss tilbake til der vi startet: Sølskottseter.
For de som er interessert i fiske må vannene i Degernesfjella være et godt sted å være. I flere av vannene blir det årlig satt ut fisk. Ifølge info i kassa ved Sandbekk er følgende fiskeslag mulig å fange I Degernesfjella: abbor, gjedde, mort, ørret, ørekyte, trepigget stingsild og karuss.
Tur nr. 12,  29.mai kolliderer med pinse og feriereise, så den turen blir først tatt 12.juni. Frem til da får vi leve på minnene fra dagens gode opplevelser og ta turer på egenhånd.