Hyggelig møte med Carstens Rundö

INFO FRA GUBBETRIMMEN
30. mars 2024
Gjør klar til MANDAGSTUR til Blytjern
8. april 2024
MANDAGSTUR NR.7 2. april  2024. Tur-referat:
Dessverre var vi en dag for sent ute. 2.påskedag var det maks-vær for en tur i den svenske skjærgården. Tirsdag, som ikke er vår turdag, hadde kald nordøstvind tatt over. Inne i skogene var det ingen problemer, men i åpent lende var det «bikkje-surt». Men for all del, det ble en herlig tur på en øy som ikke er turøy for «hvermannsen».
Gimlegutten Carsten m/frue er de eneste fastboende på Rundö som ligger klemt mellom Tjernö i nord og Råssö i sør. Parkering var på Långöbryggan. Derfra ble vi fraktet i båt over sundet til Hagudden som ble det sentrale plass i vårt turopplegg. Der startet de to rundene. 1. på øyas nordøstre del og 2. på den sørvestre del. Der hadde vi også rast.
Ruten på kartet er omtrentlig der vi gikk utenom sti. Terrenget er turvennlig både på og utenfor sti.
Det menes at Rundö helt sikkert har vært bebodd fra 1600-tallet. Opp gjennom årene mot vår tid har det vært et helt annet liv enn det som utspiller seg i våre dager. Råssö/Rundö har vært et sentrum for hummerfisket i Bohuslän, rutebåter fra både Göteborg, Strömstad og Norge var å se på fjorden og folketallet på øya var på det meste 50-60 personer.
Den sentrale plassen var bytomten Framme. Der ligger gårdene Uppestöva, Nerestöva og Innestöva. Sammen med gårdene Lillklåvan, Klinken og husene ved Råssö-sundet huser de på sommerstid en 40-50 personer.
Vi var 12 stykker som var med på Carstens utmerkede opplegg, både i form av valgte ruter og gode fortellinger. Vi som deltakere kan kanskje titulere oss som de haldensere som har best kjennskap til Rundö`s hemmeligheter.
Takk til Carsten og så lar vi bildene tale.