Vandring i turorienteringens rike

Bare lokale aktører bak vår «nye» lysløype
27. april 2021
Nå er det 33 eiere av stolpene i lysløypa!
5. mai 2021
Her er turreferat fra MANDAGSTUR NR.5 2021:
3 avlyste turer pga koronarestriksjoner hadde tydeligvis bygget opp en trang etter mandagstur, for 15 var klare da signal om avmarsj ble gitt kl. 10.00 ved Lille Remne.
Planen denne gang var å gå innom de 8 postene som Tur-O-Halden har lagt ut i området ved Langetjern i Ankerfjella. Mellom start og mål var vi i mer eller mindre i kontakt med 11 tjern, så dette er absolutt en tur å anbefale for alle som setter pris på vann. Et herlig konsentrert vannrike med velegnete rasteplasser tett i tett.
Vi startet med en kort marsj på Stangebråtveien før vi dreide til venstre på godt synlig sti opp mot den blåmerkede Budalsvik-løypa om vi traff på omtrent der det heter Pålebakkene. Da vi fikk Halvfartjern i sikte til venstre ble det overgang til terrengvandring opp til Blankefjell der post 1 er plassert.
Like ved posten ligger et lite tjern med det merkelige navnet Koddetjern. I følge ordboka kan kodde bety to ting: enten pute eller lite trekar laget av staver. Hva «vårt» Koddetjern har hentet navnet fra forble ubesvart.
I et lettgått terreng og med synlig tråkk etter tidligere turorienterere gikk det enkelt å finne post 2 på neset nord i Langetjern. Orienteringen er ikke særlig problematisk på denne turen. Ledelinjene er åpenbare og vi får bedre tid til å nyte omgivelsene framfor å nilese kartet.
På store deler av veien mellom post 2 og 3 er det et tydelig og nydelig tråkk som nok har ligget der en stund. Det tyder på at det er en del vandrere som velger å gå utenom allfarvei. Sørover langs Langetjern har det allerede etter vel 2 uker dannet seg tråkk forbi det navnløse tjern mot postene 4 og 5.
Vår ferd gikk så sør for Lindtjernungen på vei mot Lindtjern.
På vestsiden av tjernet meldte kaffetørsten seg og omtrent tvers over vannet fra post 6 slo vi oss ned. Værmeldingen varslet utrygt for lette byger. Noen lette dråper hadde vi mottatt fra oven, men ved Lindtjern vestbredd stakk faktisk solen fram og gjorde pausen riktig trivelig.
Etter gruppefotograferingen rundet vi Lindtjern i nord, tok post 6 som hette barfjell eller fjell i dagen som o-løpere sier.
Neste post lå ved tjernet som i 2018 fikk nytt navn. Lundebredtjern ble til Breidtjern, uvisst av hvilken grunn, men når språkråd taler får kartverk bare følge opp. Bakker hadde det vært lite av etter at vi kom i kontakt med Langtjern, men mellom Breidtjern. og Holmetjern. fikk vi en kneik å jobbe litt med samtidig som det var litt tynningshogst.
Vel førnøyde «klippet» vi på kollen NØ i Holmetjernet. 8 poster var samlet og flere av oss fikk et bra hopp oppover på poenglisten til Tur-O-Halden. På «velkjent» tråkk gikk vi tilbake til post 2 og opp til «den blåmerkede» på Gøteliåsen og fram til demningen på Langetjern.
Der tok vi en siste hvilepause før vi gikk den bratte stien ned mot Gøtelitjern. De sørgelige restene av tømmer-renna og løvtrestammer på kryss og tvers preget strekningen. Det tydelig at det er en bra beverstamme ved Gøtelitjern. Et fint tråkk ledet oss fram til den gamle tømmerhogger- og fløterkoia «Drit-i-kring» eller Gøtelikoia som er det offisielle navnet. Det var fløting i Sundvassdraget til langt ut på 1950-tallet.
Sundvassdraget starter ved det lille tjernet Lille Brattetjern som ligger sørvest for Søndre Stangebråttjern og får tilløp fra vest fra bl.a. Bredtjern, Dagtjern, Mortetjern og Mortefallene og fra øst fra Langetjern og noen av dets nabotjern i øst. Så fortsetter det samlet ned Gøtelielven til Lilli/Store Remnevann, Kverntjern for å ende opp i Aspern ved Sund.
Vår tur gikk til slutt fra Gøtelikoia ut på Stangebråtveien og fram til parkeringsplassen.
 Den nådde vi etter 5 timer på vandring og rast i et ualminnelig flott turområde. Hele dagens turterreng ligger under Sund.
Det er så herlig å skrive tur-referat igjen. Nå håper vi at koronaen lar oss være i fred i tiden framover slik at vi samlet flokk kan nyte av naturen på fremtidige mandagsturer.
Neste tur blir tirsdag 18.mai. Selv om mandag 17.mai ikke blir som
vanlig får vi la familien og Norge få den dagen.
PS. De 11 tjernene vi var mer eller mindre i kontakt med: Remnevann, Påletjern, Halvfartjern, Koddetjern, Langetjern, tjern uten navn, Lindtjernungen, Lindtjern, Breidtjern, Holmetjern og Gøtelitjern.