Nytt detaljrikt kart tilgjengelig

Ny grillplass og ny grill!
24. juni 2020
Populært å eie en stolpe i lysløypa
27. juli 2020

Nå er det nye kartet MapAnt tilgjengelig for offentligheten. Skaperne bak kartet håper det vil hjelpe flere folk til å utforske den norske naturen. Kartet har nemlig 20 ganger mer informasjon enn med Kartverkets 1:50 000-serie, skriver Aftenposten.no på sin nettside.

Terje Mathisen – som er leder av Kartutvalget i Norges Orienteringsforbund – har jobbet med dette – sammen med Henning Spjelkavik og Jan Kocbach.

20 ganger mer informasjon

– Dette kartet har fem ganger bedre oppløsning, og besitter 20 ganger så mye informasjon. Det er gult ved åpent landskap, hvitt i områder der det finnes «klassisk norsk skog» og grønt hvor det er tett vegetasjon, forklarer han.

I tillegg vil man kunne se markerte stup og skrenter.

– Med 5m høydekurver som er optimalisert for å vise viktige detaljer i terrenget, 2,5m hjelpekurver der det trengs, og svart for å markere stup og skrenter, viser slike kart veldig mye bedre hvordan det er å komme seg frem i landskapet, sier Mathisen.

Finland først

For cirka 5 år siden kom det et maskin-generert o-kart over hele Finland, på mapant.fi, og siden da har o-løpere i her i Norge vært svært misunnelige, skriver orientering.no på sin nettside.

Men visjonene ha vært der siden den gang – både hos enkeltpersoner, i utvalg og i forbundsstyret.

Da hoydetata.no ble tilgjengelig, gikk en fra visjoner og tanker til handling.

I vår – under Koronakrisen – ble det klart at alle må ta sommerferie i Norge og da skjøt prosjektet virkelig fart, slik at de siste ukene så har det hver uke vært produsert dobbelt så mye data som i løpet av de første 8 månedene fra september til mai.

– Selv om det ikke er av samme kvalitet som o-kart – hvor en synfarer har gått over hele terrenget, gir dette unike muligheter i områder som aldri tidligere har vært kartlagt for orientering,  skriver blant annet orientering.no.

For å se kartet, klikk på en av følgende linker : 

https://mapant.no/?lat=61.6201718926157&lng=8.31212972482786&zl=7

 

https://mapant.no/#7/61.620/8.312