Trivelig tur til Krysstjern

MANDAGSTUR til Skjebergmarka
27. februar 2023
Vant sin klasse i Vasaloppet
6. mars 2023
MANDAGSTUR NR.5 2023. Tur-referat.
Mens vi venter som mest på at våren skal gjøre seg gjeldene, kommer vinteren ofte tilbake for å minne oss om at den har krefter igjen. På denne tiden, i starten på mars, gjør det seg mest synlig i lave nattetemperaturer og litt på pluss-siden når solen står høyest på himmelen.
Akkurat slik hadde vi det på dagens tur i Skjebergmarka der det vakre Krysstjernet var i sentrum.
Vi fikk i tillegg med oss et par andre tjern og mye sti – både sør, nord og øst for Krysstjern.
Fra parkeringen ved Rokkeveien ( Sandbekk ) startet vi østover til vi traff på veien.
Stien rundt Moltemyra var trivelig å gå. Ystrødmosan fikk vi ikke nærkontakt med, men på litt avstand så vi at det er en bra stor myr. Veien nordover mot Ingridtjernet har et dekke av grov pukk som ikke er det beste underlaget for vandringsføtter. Ingridtjernet ville vi gjerne se. En fin liten sti ledet oss ned til tjernets nordende. Derfra kunne vi se at det er flere fine rastesteder, men bading er ikke tillatt (privat drikkevannskilde).
Etter en 5-minutter-stopp dro vi tilbake til veien via liten sti, noe stiløst og forbi pyramidesteinen. Så startet vi vandringen videre nordover på Krysstjernhøgda. Terrenget var innbydende og stien fin. Det var ikke så mange utsiktspunkter, men like før det begynte å gå nedover mot Lille Krysstjern åpnet det seg og vi fikk fri sikt i retning Tveter og Borgen med Vestfoldfjellene i det fjerne.
Etterhvert traff vi på veien ( nærmest sti ) som går mot Mortetjernene ( Muretjernene ).
Den fulgte vi kort i sørvestlig retning til vi fant sti mot Krysstjern. Der er det nok å velge i når det gjelder rasteplasser. «Guttane» ville ha den første vi kom til, og slik ble det.
Stien rundt Krysstjern er fin å gå. Vi prøvde hele tiden å holde vannkanten mest mulig. Det gir best utbytte. Helt vest i Krysstjern starter en fin sti over åsen sørover mot Ystrødmosan. Vi hadde tenkt å følge stien som på o-kartet går sørvest for Moltemyr, men kartet er fra 2003 og stien har nok sett sine beste dager.
Vi fant den ikke, så det ble litt bredere sti enn planlagt på vei mot P.
Vel 10 km ble turen målt til. Overraskende lite snø, stort sett svært gode stier. Skjebergmarka kan vi trygt anbefale som turområde.
10 stykker fullførte i fin stil.