Vandret i Karl XIIs fotspor

Meld deg på til Fredsturmarsj
5. september 2022
Tok en sterk 4.plass i Oslo maraton
18. september 2022
MANDAGSTUR NR.13 2022. Tur-referat.
Denne turens hensikt var å vandre starten på Karl XII`s vei og å besøke det vakre og spesielle tjernet Hølvannet. Det er ikke allverdens med parkeringsplasser innover Finnsvikaveien. Derfor hadde vi avtalt med Anne og Ulf Rogstad (o-løperen) om å få parkere i tunet deres på Spjelgårdsvika ( Vigen ). Det er hyggeligere om en får til en avtale om parkering. Da kan vi oppleve hyggelige gårdsplasser, gjestfrie mennesker og kanskje få noen gode råd med på turen.
Mandag 5.sept. viste seg å bli en aldeles strålende vakker høstdag med sommertemperatur. 11 stykker var klare i tunet på Spjeldgårdsvika etter at hyggelig prat med vertsfolket var avsluttet.
Vi startet på grusvei sørvestover på Finnsvikaveien. Etter hvert som vi beveget oss nedover langs Finnsvikabukta ble det mer og mer tydelig at veien der blir svært lite brukt. Buskas vokser til på kantene og gras tar over for grus. Utsikten østover var stedvis brukbar.
Der veien ender ( innenfor Bukkøya ) fortsetter det på god sti rundt neset og langs bekken opp til Asketjern. Den bekken danner grense mot Sverige.
Det er vel egentlig der Karl XII`s vei starter. Det menes at kong Karl fulgte en dragongruppe som forflyttet seg langs Midtre- og Nordre Kornsjø til Asketjern og fulgte så trolig den merkede stien fram til Fredriksten.
Første del av stien nordover fra Asketjern går gjennom et utrolig flott skoglandskap. Omtrent fra myra øst for Kalvøya har det vært hogst for en del år siden, så der har gras og lyng vokst veldig til. Takk og lov for at vi hadde blåmerking til hjelp. Uten det hadde det stedvis vært helt umulig å finne riktig lei.
Varmen slo riktig til på den litt mer åpne del av etappen samtidig som hjortelusa ga seg til kjenne.Det merktes litt små-murring bak i rekken.
Framme ved Hølvannet etter knappe 6 km vandring var det godt å kunne slå seg ned ved den flotte rasteplassen nord i den østre bukta. Her kunne vi velge sol eller skygge, og en valgte seg også et forfriskende bad.Noen vandret også utover den spennende halvøya som delvis deler Hølvannet på langs.
Tilbaketuren fulgte «gamle spor» fram til der avstanden mellom sti og vei er minst. Der vandret vi i lett terreng som skrånet nedover. Så fulgte vi veien tilbake til Spjelgårdsvika.
Det er svært prisverdig at noen tar på seg å rydde og merke de gamle ledene, men turfolket må også bruke dem på sine turer. Ellers gro de raskt igjen, og da er det ihvertfall ingen som ønsker å gå der.
PS: Etter endt tur tok «turleder» en ekstrarunde til september måneds gps-post. Hvor gikk jeg da? (se bilde).
MANDAGSTUR 19.sept. Turleder er bortreist. Fint om en eller noen tar initiativ til en tur. Lykkes ikke det, kan TFL`s opplegg søndag 18.sept anbefales. Påmelding senest 10.sept. Se TFL.no