Vandring i grenseland

Gimle-løpet arrangeres 22. september!
24. mai 2024
To stolte Gimle-løpere i Stockholm Marathon
3. juni 2024
MANDAGSTUR NR.11 27. mai 2024.
Tur-referat:
Turen denne mandagen var til et spesielt sted i et spesielt område:
Stallen på Stenbudalskollen. Den ligger i fjellstrøket vest for Iddefjordens innerste del. Det er nok ikke mange vandrere som ferdes der nå om dagen, men vel hundre år tilbake var det «andre boller».
Da var det betydelig steindrift i regi av Jens M. Golden. Han kjøpte Berby gård i 1891 og startet i 1899 produksjon av gatestein og kantstein. De ca. 50 sysselsatte produserte omtrent 4600 tonn årlig. Alt ble gjort med håndmakt. Eneste mekaniske hjelpemiddel var toget fra øverst i fjellet og ned til fjorden. Det var en bremsebane ned den såkalte «Stenrenna». Den ble antakelig anlagt rundt 1910. Det er dårlig med spor ette banen i dag. En god hjelp hadde steinhoggerne i hestene som trakk steinen fram til banen fra de ulike bruddene.
Stallen ble reist som «et hjem» for hestene som var på jobb der oppe. Stallen ble etter hvert tæret av tidens tann og ildsjeler i Idd og Enningdalen historielag tok initiativet til og gjennomførte en nødvendig oppgradering som ble ferdigstilt høsten 2023. Stor takk til dem som dermed ga ivrige vandrere et nytt turmål.
Ifølge hytteboken er det ganske lang tid mellom hvert besøk. Utrolig nok er det ikke bare lokale som stikker innom. De to første som har skrevet seg inn er to danske «gutter» som gir uttrykk for at Stallen var en «fed hytte»!!!
Det er en liten hems over stuen, så det er mulig å overnatte der, og døren er åpen for alle som orker å streve seg opp nærmere 200 høydemeter fra fjorden. Alt du trenger må du bringe med deg.
Etter flere uker med sol og høy temperatur varslet værfolket endring denne mandagen. Etter å ha snakket med folk som var i byen denne formiddagen, har nok vi 10 vandrere sluppet billig unna hva gjelder nedbør. 5 minutter under tak ved Berby sag var all beskyttelse vi trengte.
Vi hadde tenkt å ta rasten i området rundt riksrøys B, men Tor med hammeren virket truende, så vi valgte å benke oss rundt bordet i Stallen.
Turen ble på 10-11 km, men størstedelen gikk jo i tilnærmet flatt terreng på begge sider av Berbyelven. Stien fra Ørebakke langs elven til Berby er virkelig å anbefale. Rene idyllen langs jorder og under mektige løvtrær med lakseelven tett på.
Neste tur blir 10.juni, og det blir den siste i første halvår.